Reizen | Puglia

La dolce vita op het Salentijnse schiereiland

 

Salento, het ‘land van de twee zeeën’ in het Zuid-Italiaanse Puglia, heeft alles wat je je bij la dolce vita voorstelt. Het schiereiland in het uiterste puntje van de Italiaanse laars voelt als het einde van de wereld, met aan de ene kant de ruige kalksteenkust van de Adriatische zee, en aan de andere kant de idyllische Ionische kust met oneindige witte zandstranden en een zee zó blauw dat die gephotoshopt lijkt.

Puglia

Het is de perfecte setting voor een rally in nog zo’n Italiaanse klassieker: een Alfa Romeo Spider oldtimer. Voel je de zeewind al in je gezicht, terwijl je over een verlaten kustweg rijdt? Lees dan verder over BLUE’s rondreis door Salento.

De zon, de zee en de wind

‘Lu Salentu: lu sule, lu mare, lu ientu,’ zo staat Salento beter bekend in het dialect van de locals: de zon, de zee en de wind die nooit ontbreken op het schiereiland. Salento is als een mediterrane droom: je vindt er authentieke vissersdorpen aan baaitjes

omgeven door kliffen van witte kalksteen, barokke stadjes met kunstige palazzi van tufsteen, en een zongekust binnenland waar je luncht in de schaduw van olijfbomen, op de binnenplaats van een middeleeuws kasteel.

Ontdek Puglia in een Italiaanse oldtimer

Je hebt de weg voor jezelf. Rechts van je storten kliffen van kalksteen bijna loodrecht de azuurblauwe zee in. Aan de andere kant golft een groen landschap, met hier en daar een trullo, de karakteristieke puntvormige witte kabouterhuisjes van Puglia. Je trapt het gaspedaal van je rode Alfa Romeo oldtimer nog wat dieper in, en neemt een diepe teug van de zilte zeelucht. Dit is de ultieme roadtrip.

Deze vrouwen zijn het archetype van de Italiaanse oma, met generatieslange kookervaring.

Lunch bij Italiaanse nonne onder de olijfbomen

Laat de zee achter je en rijd het heuvelachtige binnenland in. Volg de weg door wijnvelden en olijfboomgaarden tot je uitkomt bij het dorpje Sternatia, in het hart van Salento. Je bent nu in ‘Grieks Salento,’ een enclave van bewoners die nog afstammen van de Grieken die nog voor de Romeinen zich op het schiereiland vestigden. Ze spreken Griko, een bijzondere mengeling van Oudgrieks en Italiaans.
Wandel door het charmante historische dorpscentrum en waan je even in Griekenland. Trek gekregen? In de 18e-eeuwse binnentuin van het privé-kasteel in hetzelfde dorpje zijn de lokale nonne al bezig met het voorbereiden van de lunch.
Deze vrouwen zijn het archetype van de Italiaanse oma, met generatieslange kookervaring. Om de ervaring helemaal af te maken staat er ook een cocktailbar voor je klaar onder de olijfbomen, met een professionele bartender die de perfecte negroni of martini voor je mixt. Deze middag zal je nog lang bijblijven.

Lecce, het Florence van het zuiden

De volgende ochtend vervolg je je weg naar de witte barokstad Lecce, het ‘Florence van het zuiden’ genoemd. De stad staat vol met prachtige gebouwen van witte kalksteen, rijkelijk versierd in barokstijl. Eet een heerlijke gelato op het plein Piazza Sant’ Oronzo, net als de Italianen doen, en bewonder de vele barokke kerken, palazzi en beeldhouwwerken van engelen in de stad.
In het uiterste zuiden van Puglia, op het kruispunt van de Ionische en de Adriatische zee, ligt Santa Maria di Leuca. Hier ga je aan boord van een privéjacht voor een boottocht bij zonsondergang. Neem een duik in het heldere zeewater terwijl de zon in de zee zakt, ontdek het zeeleven onder water met een snorkel, en geniet van la dolce vita zoals het bedoeld is.

Beleef Salento
met BLUE Travel.

Reiszin gekregen? BLUE Travel helpt je graag met het waarmaken van dit avontuur. Wij werken niet met pakketreizen, maar stellen de reis geheel volgens jouw wensen samen.

Reisvoorstel aanvragen

 

 

Explore in luxury

Ontdek de reisbelevingen van BLUE

Benieuwd hoe BLUE’s reizen eruit zien? Lees dan onze reisverhalen van eerdere avonturen, en ontdek hoe BLUE jouw unieke reisbeleving werkelijkheid kan maken.

Uganda Special

Uganda

Japan

Colombia

Argentinië

Ecuador

Canada

Rwanda & Seychellen

Oman

Thailand

Tanzania

Vietnam