Reizen | Argentinië

Ontdek de surrealistische berglandschappen van Noordwest-Argentinië

 

Bij de hoogtepunten van Argentinië denk je waarschijnlijk aan Buenos Aires, Patagonië en de watervallen van Iguazu. Minder bekend, maar minstens zo bijzonder zijn de provincies Salta en Jujuy, in het noordwesten van het land.

Argentinië

De berglandschappen in dit deel van de Andes zijn haast onaards mooi, met bizarre rotsformaties in alle kleuren van de regenboog en gigantische cactussen als enige begroeiing.
Rijd over de verlaten bergpassen van de legendarische Ruta 40, proef de Andescultuur in de adobe dorpjes van de Quebrada de Humahuaca-kloof en verken de koloniale stad Salta. Ook de accommodaties mogen er zijn, met exclusieve boetiekhotels tussen de wijngaarden. Reiszin gekregen? Lees dan verder over BLUE’s luxe autoreis in het Argentijnse noordwesten.

On the road

Een condor zweeft boven de vallei. De berglandschappen om je heen zijn kaal, desolaat. Een bordje naast een kleine kapel langs de weg geeft de hoogte aan: 3348 meter. Voor je slingert de bergweg met haarspeldbochten naar een vallei met duizenden cactussen. Daar neem je de afslag naar de Ruta 40, de beroemde Argentijnse route die van de noordgrens met Bolivia naar het zuidelijkste puntje in Vuurland loopt, het ‘einde van de wereld.’

Het Argentijnse noordwesten is geweldig om met de auto te verkennen. Het ene moment rijd je door een diepe canyon die nog het meest wegheeft van een maanlandschap, en het andere moment laveer je over een 4000 meter hoge bergpas met verblindend witte zoutvlaktes. Een stoplicht zal je er niet tegenkomen. Groter is de kans dat je moet stoppen voor een kudde overstekende lama’s, voortgedreven door een boer met een breedgerande hoed.

Filmisch Purmamarca

Na een paar uur rijden stuit je op een dorp dat zo uit een filmdecor weggeplukt lijkt te zijn. Charmante koloniale huizen van adobe tegen de achtergrond van terracotta, okergeel, groen en zelfs paars gekleurde bergen. Stoffige straatjes van aangestampte aarde. Nog meer cactussen. Je bent aangekomen in Purmamarca, een dorpje op postzegelformaat in de schaduw van de Cerro de los Siete Colores, een door een geologische twist van de natuur in zeven kleuren gestreepte rotsformatie.

In plaats van de tango, dansen de bewoners op de ijle Andesmuziek.

De wijngaarden van Cafayate

Anders dan in de rest van Argentinië proef je hier een authentieke Andescultuur. De bewoners van de Humahuaca-kloof in de provincie Jujuy stammen nog af van de inheemse volken die sinds duizenden jaren de vallei bevolken. Ondanks de eeuwen van Spaanse overheersing hebben ze hun cultuur behouden. Zo eet je hier geen steak of Argentijnse pizza, maar geroosterde lama en humita, heerlijke pakketjes van gevulde maïsbladeren. En in plaats van de tango, dansen de bewoners op de ijle Andesmuziek van veelkoppige bands met fluiten.

Kom helemaal tot rust tussen de wijngaarden van Cafayate, na Mendoza het belangrijkste wijngebied van Argentinië. Het stadje heeft een mooie ligging tussen de wijnvelden en de bergketens van de Calchaquí Valleien. Verblijf op een exclusieve 19e-eeuwse wijnboerderij en proef de beste wijnen uit de regio, zoals de witte wijn van de Torrontés-druif. Wandel door de bergen, laat je in de watten leggen in de spa en neem vooral nog een wijntje, nu je er toch bent.

Salta ‘La Linda’

Salta is misschien wel de vriendelijkste stad van Argentinië. Klein maar fijn, met mooie witte koloniale gebouwen: Salta heeft niet voor niets de bijnaam ‘La Linda,’ ‘De Mooie’. Slenter door de met keien geplaveide straatjes, bezoek een van de goede musea van de stad en ontdek de gastronomie van de regio in de vele gourmetrestaurants van Salta.

Ontdek het Argentijnse noordwesten met BLUE Travel.

Zin om Argentinië te ontdekken? BLUE Travel stelt graag de ideale belevingsreis voor je samen, geheel volgens jouw wensen. Vraag via onderstaand formulier een gepersonaliseerd reisvoorstel aan.

Reisvoorstel aanvragen

 

Explore in luxury

Ontdek de reisbelevingen van BLUE

Benieuwd hoe BLUE’s reizen eruit zien? Lees dan onze reisverhalen van eerdere avonturen, en ontdek hoe BLUE jouw unieke reisbeleving werkelijkheid kan maken.

Uganda Special

Uganda

Japan

Colombia

Puglia

Ecuador

Canada

Rwanda & Seychellen

Oman

Thailand

Tanzania

Vietnam